Falke Pisano - 'Prison Work'

Met Prison Work won Falke Pisano de Prix de Rome 2013. Prison Work is de ‘uitkomst’ van een onderzoek, waarin Pisano zich richt op het jaar 1984, het jaar waarin de eerste geprivatiseerde gevangenis van Amerika open ging. De gevangenen worden sindsdien ingezet als goedkope arbeidskrachten. Een nieuwe vorm van slavernij.
Bij het binnenkomen van de ruimte ziet de kijker links en rechts twee strakke kubusvormige sculptuurbouwsels met transparante wanden, de linker grijsblauw getint, de rechter zonder kleur. De linker is gesloten. Door de wanden zijn sjablonen te zien van mannen en vrouwen achter tralies, afgedrukt op een soort kamerschermen. De rechter kubus is een inloopsculptuur. Binnen is een informatieve diapresentatie over de geschiedenis van de gevangenis en haar ‘inmates’ te zien.
Pisano was de terechte winnaar omdat ze de kijker weet te interesseren voor haar onderzoek en de vraag die zij aan de orde stelt. Is de wereld van nu niet één grote geprivatiseerde gevangenis?

Meer over Falke Pisano en het werk van de drie andere genomineerden voor de Prix de Rome 2013 leest u in mijn blog artikel 'Prix de Rome 2013'.