ExpositiemakerGerealiseerde en toekomstige exposities


Duetten

In mijn functie van conservator sculptuur bij SBK Amsterdam (1998-2009) heb ik mij kunnen bekwamen in het bedenken, coördineren en inrichten van beeldenexposities. Ik maakte vele solo- en groepsexposities, waaronder de Duetten, een vijfjarige reeks (2002-2007 bij SBK KNSM) van 25 exposities in de wintermaanden met telkens twee beeldhouwers van beeldhouwerscollectief ABK.


'onderhuids/buitenhuids'

Sinds 2006 ben ik werkzaam als freelance expositiemaker. Als expositiemaker bedenk ik liever tentoonstellingsconcepten dan tentoonstellingsthema's, want de laatste zijn dwingender naar de kunstenaars toe. Zo maakte ik bij galerie Wit in wageningen de duo-expositie 'onderhuids-buitenhuids' met beeldhouwers Liesje Smolders en Piia Maria. Ik bespeurde bij beide exposanten een verband tussen hun fascinatie voor huid en hun grensoverschrijdende verkenningen.


'Non-crossovers'

Voor 'Non-crossovers' bij Pulchri Studio in Den Haag (zomer 2009) heb ik gekozen voor een segment van de beeldhouwkunst, beelden die verder gaan dan het traditionele gehakte of gemodelleerde beeld in steen of brons, beelden die grensverkennend maar niet grensoverschrijdend zijn, beelden dus die binnen het domein van de sculptuur blijven.


'Kijker in Beeld'

In 2011 maakte ik het grote vervolg op 'Non-crossovers' bij Pulchri Studio in Den Haag: 'Kijker in Beeld' met bewegende, performatieve en interactieve beelden (mengvormen van sculptuur en theater).In deze expositie heb ik gefocust op de rol van de bezoeker. Behalve kijken kan hij toeschouwen, meedoen, meemaken en meeperformen. Hij komt in beeld omdat hij gaandeweg steeds meer in het beeld wordt opgenomen. Bij de entree kan hij kiezen, of de bordestrap van Floris Brasser alleen maar bekijken of hem ook beklimmen, waardoor hij verandert in onderdeel en medemaker tegelijk. Op het terras kijkt hij vervolgens naar de beweging van het windobject van Wicher Meursing. Boven in de expositiezalen ervaart hij het hoopgevende licht van het bootje van Giny Vos. Hij verbaast zich als toeschouwer over het vernuft van Karin ter Waarbeek's Waterbeeld Nr. 5, waarin zich de cyclus van oorzaak en vervolg herhaalt waardoor water het gras van een grasmatje doet groeien. In Ernest Laeven's Child's Charriot ziet de bezoeker zichzelf opduiken tussen de beelden van seks en geweld die worden vertoond in het binnenste van een oude beeldbuis. Hij wordt deelgenoot van Adriaan Rees' autobiografische zoektocht naar zijn grootvader, die na een nomadisch bestaan als acrobaat en varieté artiest tabaksplanten ging kweken in een volkstuintje. Links daarvan overvalt hem Hans Muller’s Loop! To the Loop! waarin een draaiorgelboeklus zorgt voor het nodige kabaal. Hij is medemaker van de boom van Mirjam Janse en zijn handen laten een landkaart verschijnen op Marijke Wijgericnk's Touchscreen. Zijn ruimtebeleving wordt verstoord door het kasteel van Wim Bakker midden in de Mesdagzaal. De presentatie van Liesje Smolders in het kabinetje confronteert de bezoeker met de grens tussen autonome sculptuur en theaterattribuut. In de verduisterde Hardenbergzaal wordt hij betoverd door Dazzle, het kleur en lichtspel met object van Wright & Van ’t Hoog, en maakt hij kennis met de ‘body-sculpture’ performances die Noam Ben-Jacov heeft opgenomen in zijn ranke constructie Between intimacy and alienation met bijbehorende projectie. Tot slot kan hij opgaan in de film van OnePiece Remake van Karin Arink & Renée Kool, een performance waarin beide performers subject/object relaties onderzoeken. Op de dag van de opening trad Theaterhuize L.I.N.D.A. op met Natalie van Liesje Smolders. In de wandelwagen voor volwassenen konden kijkers op het Lange Voorhout een ritje maken en zo even terugkeren naar hun prilste kinderjaren.

Toekomstig avontuur

Hopelijk slaag ik erin u te overtuigen dat mijn crossovers een grote expositie verdienen, of een reeks van crossoverexposities, waarin alle categoriën crossovers aan bod komen. Uiteraard met mij als curator. Deelt u die mening en durft u dit avontuur met mij aan te gaan, neem dan contact met mij op.