RondleiderRondleiding, meer dan eenrichtingverkeer


Een rondleiding zie ik als meer dan kennisoverdracht, meer dan eenrichtingverkeer. Tijdens een rondleiding geef ik tips voor het kijken, leg ik verbanden tussen de beelden onderling en vertel ik iets over de beeldhouwer en zijn/haar bedoelingen. Maar een rondleiding wordt pas spannend als de mensen die ik rondleid met vragen komen en zeggen wat ze ervan vinden, als er een uitwisseling van gedachten over het geziene ontstaat.


Beaufort04

Op 31 maart 2012 opende BEAUFORT04, de triƫnnale voor hedendaagse kunst langs de Belgische kust. Tot 30 september was het mogelijk om in de deelnemende kustgemeenten op zoek te gaan naar de kunstwerken van een dertigtal Europese kunstenaars. Met de kusttram, de auto of op de fiets. Met of zonder gids. In de maanden juli en augustus heb ik gegidst als heuse Beaufort-gids, met grote groepen op de bus en kleine groepen op de fiets. Zie mijn blog 'Mijn favoriete crossovers op Beaufort04' over deze unieke ervaring en de kunstwerken.


ArtZuid

Sinds de eerste editie van ArtZuid in 2009 heb ik op alle vier de sculptuurroutes rondgeleid. Op ArtZuid 2009, 2011 en 2013 als onafhankelijk rondleider. Op de editie van 2015 in dienst van de Stichting Art Zuid. Curator van deze sculptuurroute was Rudi Fuchs. Voor mijn interview - over zijn uitgangspunten - zie de website van Beelden: www.beeldenmagazine.nl. In Beelden nr 2 van 2015 verscheen mijn bespreking, ook te vinden op die website. Omdat Fuchs veel schilders had geselecteerd die zich ook hebben toegelegd op beeldhouwen, waren er veel crossovers tussen sculptuur en schilderkunst en tekenen te zien. Zoals De Peer van Klaas Gubbels, dat valt aan te merken als ruimtelijk schilderij. In mijn blog 'Crossovers tussen sculptuur en schilderkunst op ArtZuid 2015' beschrijf ik deze en andere crossovers.


Oostelijk Havengebied

Regelmatig geef ik rondleidingen in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Speerpunt is de kunst in de openbare ruimte in dit gebied, maar ook de architectuur en de rol die kunstenaars hebben gespeeld bij de ruimtelijke ordening en inrichting komen aan bod. Omdat in het gebied veel kunstenaars wonen behoort een atelierbezoek tot de mogelijkheden.
Al in 1975 werd besloten het Oostelijk Havengebied te bestemmen voor woningbouw, maar pas midden jaren tachtig startte de uitvoering. Achtereenvolgens kwamen aan bod: voormalig abattoir en veemarkt terrein, Java-eiland, KNSM-eiland, Borneo en Sporenburg, en het Rietlandpark.

U ziet: het Oostelijk Havengebied is in te delen in zeven deelgebieden met ieder een heel eigen karakter, die op allerlei manieren in een rondleiding zijn te combineren. Hoeveel deelgebieden per rondleiding aan bod komen hangt af van de duur (minimaal 2 uur), of we per fiets gaan of lopen, en het start- en eindpunt. Indien gewenst kan een lunch of een high tea worden ingelast.

Voor alle rondleidingen geldt dat Ik er de voorkeur aan geef te gidsen voor bestaande groep, die iets te vieren heeft of zo maar met elkaar een bijzonder uitje wil maken.